Šonedēļ BIOR pētnieki sāk nēģu iezīmēšanu, lai noskaidrotu, kur un kā nēģi pārvietojas nārsta migrācijas laikā, kā tie sadalās pa upēm un kāda daļa migrējošās populācijas tiek nozvejota.
Kā iesaistīties?
Lai iegūtu pēc iespējas pilnīgākus datus, BIOR aicina zvejniekus ziņot par katru noķerto vai citādi sastapto nēģi ar zīmīti. Pētniekiem jānorāda zīmītes numurs, konstatēšanas vieta un datums. Ja iespējams, ziņojumam jāpievieno fotogrāfija un īss apraksts par apstākļiem, kādos nēģis sastapts. Informāciju var nosūtīt pa tālruni vai WhatsApp uz numuru 28648960, kā arī uz e-pasta adresi negi@bior.lv. Katrs ziņojums palīdzēs pētniekiem labāk izprast nēģu migrācijas ceļus un iegūt zinātniski pamatotus datus par nēģu resursiem Latvijas upēs.
Nēģu nārsta migrācija
Upes nēģi lielāko pieaugušā mūža daļu pavada jūrā, bet nārstot migrē uz upēm. Latvijā nēģi upēs ienāk no rudens līdz pavasarim, visbiežāk oktobrī un novembrī, bet nārsto maijā un jūnijā. Nārsta vietas parasti ir upju straujteces, savukārt kāpuri pēc izšķilšanās uzturas lēnākos upes posmos. Upes nēģi nārsto vienu reizi mūžā un pēc tam iet bojā.
Jūsu Safari tīmekļa pārlūkprogramma ir novecojusi! Iesakām to nekavējoties atjaunot, lai saturu šajā portālā varētu lietot pilnā apmērā. Vai varat izmantot kādu no populārākajām pārlūkprogrammām, piemēram, Google Chrome vai Firefox.